Czym konserwować papę na dachu?
Aby zaizolować powierzchnię dachu pokrytego papą lub gontem papowym, należy zastosować produkt bitumiczny, najlepiej aby nie wymagał on podgrzewania, tak jak tradycyjna smoła, którą coraz rzadziej się stosuje.
Jak uszczelnić dach kryty papą?
Produkty, który szczególnie polecam jest Izohan B lub Megabitum masa do renowacji papy.
Są to masy bitumiczno-żywiczne, rozpuszczalnikowe, stosowana „na zimno”, więc bez podgrzewania, w kolorze czarnym. Cechą charakterystyczną jest wysoka odporność na warunki atmosferyczne, co szczególnie przy gwałtownych zmianach pogody jest istotne.
Izohan B oraz Megabitum tworzą trwałą powłokę na pokryciu papowym, zabezpieczając przed ewentualnymi przeciekami.
Ważne jest, by przed posmarowaniem dachu, zabezpieczyć wszelkie pęknięcia i ubytki. Oto instrukcja, jak to zrobić:
* pęcherze nacina się w krzyż, odparowuje wodę i zakleja gęstą zbrojoną masą szpachlową Megabitum, (do kupienia tutaj) by trwale przylegała do podłoża
* przy kominach i obróbkach należy sprawdzić, czy papa nie odstaje
* przy obróbkach blacharskich należy sprawdzić, czy papa odpowiednio przylega. Jeśli nie, podkleja się ją przy pomocy kleju dekarskiego (w kartuszu) lub lepiku na zimno.
* również wszelkie pęknięcia, ubytki i łączenia, gdzie istnieje możliwość przedostawania się wody, należy zastosować masę szpachlową.
Gdy zabezpieczy się wszystkie ubytki, masę powłokową rozprowadza się przy pomocy szczotki dekarskiej. Izohan B oraz Megabitum B mają szczególną zaletę: są rozpuszczalnikowymi masami, więc nawet gdyby zaraz po konserwacji dachu zastanie nas deszcz, nie ma obawy, że produkt rozpuści się lub spłynie. Dzieje się tak jak w przypadku mas wodnorozcieńczalnych (dysperbit – do kupienia tutaj), które również są dobrymi środkami konserwującymi, ale ich czas schnięcia wynosi około 4 godzin w temperaturze 20 st C. Producent zaleca, by nie używać produktów do dachów w temperaturze poniżej 5 st C.
Wydajność: 0,5 L / m2
PODPOWIEDŹ: aby łatwiej rozprowadzać produkt na papie, wystarczy postawić wiadro z IZOBUDEM B na słońcu lub w ciepłym pomieszczeniu, aby „zmiękł”. Praca przy temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza będzie mocno utrudniona.
Produkt ten cieszy się zaufaniem profesjonalnych firm dekarskich, a także klientów samodzielnie majsterkujących, od wielu lat.
Co ważne – konserwację dachów powinno się przeprowadzać w okresie suchym, by zwiększyć przyczepność masy do podłoża (żywica nie łączy się z wodą).
Alternatywą jest wymieniowy wcześniej Dysperbit.
Jest to wodnorozcieńczalna masa kauczukowa służąca do konserwacji papy, ale także do powłok hydroizolacyjnych na betonie, drewnie itp. Jest nieagresywny chemicznie więc można go stosować w połączeniu ze styropianem i produktami z tworzyw sztucznych.
Dysperbit jest tańszy niż masy rozpuszczalnikowe, ale wymaga gwarantowanej pogody, gdyż niezaschnięty rozpuszcza się podczas opadów deszczu. Występuje w kolorze czarnym, czasem ceglastym.
Wydajność: 0,7-1,0 kg / m2
Fantyastycznym rozwiązaniem jest masa uszczelniająca w sprayu!
Produkt marki Saxbo to wyjątkowy sposób na szybkie, czyste i dokładne uszczelnienie powierzchni. Nadaje się zarówno do uszczelnień papy, blach jak i betonu czy rynien. Może być aplikowany na wilgotne podłoża więc to must have w każdym domu. Do kupienia tutaj.
Dla zmniejszenia efektu nagrzewania powłoki dachowej, polecamy produkt Izohan R.
Jest to zawiesina będąca połączeniem masy bitumicznej, rozpuszczalników oraz cząstek aluminium. Stosować Izobud R można zarówno na papy czy blachy, jak i na powłoki zakonserwowane wcześniej dysperbitem. Zawarte cząstki aluminium odbijają światło słoneczne, dzięki czemu dach nie nagrzewa się, jak w przypadku czarnej lub szarej papy. Poza tym środek ten ma również właściwości uszczelniające. Produkt szczególnie polecany do stalowych hal, kontenerów, kurników itp.
Konserwację pokrycia papowego możemy wykonać sami, zachowując środki ostrożności i przestrzegając przepisów BHP. Jeśli masz lęk wysokości lub jesteś wrażliwy na intensywne zapachy (lub rozpuszczalniki), zatrudnij do tego fachowca.
Radzimy prace dekarskie wykonywać w ciepłe, suche dni, najlepiej w godzinach porannych, zanim dach się nagrzeje. Noś nakrycie głowy i koszulkę z rękawkiem, jeśli chcesz uniknąć poparzeń słonecznych.
Jak uszczelnić betonowy dach?
Nie zawsze trzeba użyć w tym celu papy termozgrzewalnej. Najlepszym rozwiązaniem na szczelny i ciepły dach jest styropapa (np Bitrem) oraz papa termozgrzewalna. Jest to technologia droga, ale opłacalna.
Czasami jednak dach nie wymaga dodatkowego ocieplenia, a jedynie uszczelnienia. Możesz skutecznie uszczelnić stropodach za pomocą środków takich jak Izobud B czy Dysperbit. Jak to zrobić?
* oczyść dach z pyłu, liści i innych zanieczyszczeń
* ubytki w betonie uzupełnij klejem elastycznym (Atlas plus, Ceresit CM-17) lub zaprawą wyrównującą (Cekol ZW-04)
* w miarę możliwości powierzchnię wyrównaj tak, by nie powstały niecki i kałuże podczas opadów. Połać musi mieć spadek w kierunku rynny
* za pomocą masy szpachlowej uszczelnij wszystkie łączenia obróbek blacharskich, jeśli to niezbędne – wymień je na nowe (możesz je zamówić na www.mrooky.pl)
* jako grunt użyj Izobud BR (rozpuszczalnikowa masa bitumiczna głęboko penetrująca)
* odczekaj najlepiej 72 godziny, aby rozpuszczalnik całkowicie odparował z powłoki
* użyj masy powłokowej, tworzącej trwałą, bezspoinową warstwę izolacyjną
* odczekaj kolejne 72 godziny
* użyj Izobud R – masy odbijającej promiemie słoneczne i dodatkowo uszczelniającej
Szczelna powłoka, która powstanie będzie służyć przez kilka lat. Warto jednak zainwestować w styropapę oraz porządne obróbki, by dach nie wymagał poprawek nie przez kilka, a kilkadziesiat lat.
A co, jeśli mam nową papę ale odpada z niej posypka?
Często po położeniu papy, przez wiele miesięcy znajdujemy w rynnach sporą ilość posypki. Spokojnie, jest to naturalny proces, gdyż posypka jest „wbijana” w warstwę lepiku i po prostu część z niej schodzi w pierwszych latach użytkowania. Producenci podają, że nawet do 30% posypki może spaść w pierwszym roku, co nie wpływa na jej jakość.
Jeśli masz nowy dach i dylemat, czy pokryć go papą czy blachą, polecam artykuł (kliknij TU

Logo Blachbud – znak zastrzeżony
Autor: Małgorzata Jaguszewska. W branży budowlanej od 2003 roku. To jej praca i hobby. Sprzedawca, doradca techniczny, córka dekarza. Na niejednym dachu była. Masz do nas pytania? Zapisz się do newslettera sklep@blachbud.pl